Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

KUNGEN JAZZ + Toppklass

oktober 19, 2023 18:00 23:59

KUNGEN JAZZ spelar musik i mötet mellan jazz och rock. I bandets rhodes, synth och elgitarr finns allt från Hendrix- till Hancockvibbar, uppbackat av tighta och dynamiska kontrabas och trummor. Ett analogt, rått, och 70-talsdoftande sound utmanat av experimentell elektronik och fri improvisation bildar KUNGEN JAZZ.

Den 13/10 släpper bandet Dog Dreams Pt.2. Det är den avslutande delen av ett längre projekt, ett dubbelalbum utsträckt över två år. Delarna bildar tillsammans en helhet som binds samman både musikaliskt och visuellt. Albumet är inspelat i Studio Storm tillsammans med producent David Storm. Liveinspelat på tape levereras gruppens moderna jazz i ett vintagedoftande paket. Konstnären Janna Ljunggren Stenbergh, som har skapat omslagen, har satt sin egen prägel på bandets musikaliska idéer. I samband med releasen åker KUNGEN JAZZ ut på releaseturné och besöker:

Stockholm 13/10
Västerås 14/10
Växjö 15/10
Malmö 17/10
Göteborg 19/10
Örebro 21/10

Tommy Johansson Tapper – elgitarr
Gustav Elg Tyskling – rhodes/synthar/elektronik
Martin Bohman – kontrabas
Oskar Cederblad – trumset

Musikmagasinet Lira om Dog Dreams Pt.1:
“Komprimerat och distat men luftigt och tydligt. Modern tejpbrusbrummig analog retro med typisk ”nordisk” jazzklang. … Det låter en hel del Jaga Jazzist, lite The Bad Plus och Air, och mycket Oddjob. … om det inte hade varit för den rena ljudbilden hade det vintagedoftande albumet likaväl kunnat ha släppts 1972. Och det är faktiskt helt fantastiskt. … Det perfekta avslutningsbandet på vilken typ av festival som helst.”

Orkesterjournalen om Dog Dreams Pt.1:
“DET ÄR ALLTFÖR SÄLLAN man får använda sig av musiktermen jazzrock men här är den verkligen applicerbar. Möjligen att jazzpostrock passar ännu bättre? Eller kanske jazzprogrock? För nog finns det mycket rock i Örebro-kvartetten Kungen Jazz. Distad rock som den lät på sjuttiotalet. … ”

VLTs William Holm om Dog Dreams Pt.1
“De har kallats Esbjörn Svensson Trios arvtagare (av mig), även om Kungen Jazz med rötterna i Västerås och Hallstahammar minst sagt gör sin egen grej. Jazzen möter rocken i ett lekfullt experimenterande, … ”

Toppklass
Den unga och lovande trion Toppklass har under hösten 2022 gjort en succédebut in i jazzälskares hjärtan. Med visionen att skapa musik utan ramar eller begränsningar banar de ny väg i Sveriges jazzlandskap. Toppklass är en gitarrtrio, men likväl en bastrio och en trumtrio. Med sin musik har trion öppnat en dörr där jazz är en lek och de klassiska rollerna som tillhör respektive instrument utmanas. Toppklass gör musik där spelglädje, öppenhet och spontanitet står i fokus.