Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Up to G-Cup – Inside the First Lingerie Shop in Iraqi Kurdistan

mars 14 18:00 23:59

Välkommen till en filmvisning som tar dig till den första lingerie-butiken i irakiska Kurdistan! Doc Lounge är tillbaka med en kurdisk helkväll i samarbete med ABF. Kvällen inleds med kurdisk musik från gruppen Zhina. Efter filmen följer ett samtal om kvinnors ställning i södra Kurdistan med Soraya Zarza Lundberg, Nina Darvish och Renas Mustafa.

Up to G-Cup – Inside the First Lingerie Shop in Iraqi Kurdistan

“En skylt med en kvinna i underkläder är inte möjlig. Det är för stötande. Men en kvinna i bh och trosor fast utan huvud, …kanske”, säger den manliga ledningen för köpcentret i Sulaymaniyah, där en lingerie-butik har öppnat. Den drivs av kvinnor och säljer inte bara underkläder. Den fungerar också som en mötesplats där kvinnor återerövrar sina kroppar och sin sensualitet efter tider av krig, förtryck och konservativ moral.

Från provrummet hör vi berättelser om den starka lojaliteten mot familjen och hur traditioner sätter gränser för den kvinnliga befolkningen. Kvinnorna i Up to G-Cup är förvånansvärt öppna med varandra och med kameran. Regissören Jacqueline van Vugt lyckas fånga intima berättelser om kärlek, sex, skam och krig.

*** Filmen vann kritikerpriset för bästa dokumentär vid premiären på Dutch Film Festival. ***

OM FILMEN:
Regi: Jacqueline van Vugt
Speltid: 81 mn
Land: Nederländerna
Språk: kurdiska, arabiska, engelska
Undertext: engelska

OM KVÄLLEN:
Dörrarna öppnar kl 18.00
Musiken börjar ca. kl 18.30 
Filmen startar ca. kl 19.00 
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär. 

EFTERSNACK: Hur är det att vara kvinna i södra Kurdistan?

Efter filmen följer ett samtal mellan Soraya Zarza Lundberg och Nina Darvish, båda med rötter i Kurdistan. Soraya Zarza Lundberg är förskollärare, fritidspolitiker inom VGR och aktiv inom S-kvinnor. Nina Darvish har en Politices magisterexamen och är utbildad familjeterapeut samt kris- och traumaterapeut. Hon har arbetat förebyggande mot våldsutsatthet, med särskilt fokus på våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Samtalet modereras av Renas Mustafa, verksamhetsutvecklare och pedagogiskt ansvarig ABF Göteborg, samt vice ordförande för S-kvinnor Göteborg. 

OM DOC LOUNGE: Doc Lounge Göteborg är stans bästa filmklubb och en fusionbiograf som blandar det bästa av vad kulturen har att erbjuda – bar, musik och samtal tillsammans med de hetaste dokumentärfilmerna från hela världen. Kort och gott – världens bästa filmer och veckans skönaste häng!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Skeppet Gbg och ABF.

BILJETTER: https://billetto.se/e/doc-lounge-goteborg-up-to-g-cup-biljetter-934349