Loading Events

« All Events

Clandestino & Beyond: Florence Adooni + Vumbi Dekula

maj 31 19:00 23:59

Biljetter: https://clandestinofestival.org/2024/biljetter/
18-årsgräns

Kanske har du sett henne på scen med Alogte Oho’s Sounds of Joy? Eller hört henne i samarbeten med Guy One eller med Jimi Tenor. Florence Adooni har redan gjort imponerande avtryck som en vital del av Ghanas frafra-gospelscen, och det innan hon började uppträda under eget namn.

När debutsingeln släpptes satte den västafrikanska dansgolv i gungning – såväl som europeiska, och snart var hon signad till den tyska labeln Philophon. Frafra-gospel är namnet på en traditionell kyrkomusik från norra Ghana med euforisk körsång och rytmer i centrum. Florence Adooni har kallats genrens nya drottning, men denna unga artist är för mycket av en nyskapare för att känna sig hemma i bara ett musikaliskt fack.

I låtar som Mam Pe’ela Su’ure tar hon genrens melodiska vokabulär till nästa nivå och låter rytmerna koka över av dansant hetta. Uppbackad av ett megasoulfullt sjumannaband skapar Florence Adooni ett tätt sound där också highlife och afrobeat kan skönjas. Briljanta gitarrmelodier trängs med brassattacker över en snortight rytmsektion.

Kahanga ”Vumbi” Dekula växte upp i östra Kongo Kinshasa. Inspirerad av Docteur Nico och andra pionjärer inom soukus lärde han sig fingerplocka intrikata figurer på gitarr, och flyttade så småningom till Tanzania där karriären tog fart tillsammans med Orchestra Maquis. För mer än trettio år sedan kom Vumbi till Stockholm, där han började uppträda med Ahmadu Jah och Highlife Orchestra och så småningom grundade sitt egen grupp, Dekula Band. Sedan många år har Stockholmspubliken kunnat njuta av deras avslappnat virtuosa gitarrarpeggion och rullande rytmer på Little Nairobi, en klubb som huserar inuti Södra station.

Parallellt med Dekula band har Vumbi gjort mängder av soloinspelningar, och det är några av dem som nu har samlats på albumet Congo Guitar, utgiven av labeln Sing a Song Fighter, som drivs av Karl Jonas Winqvist (Wau Wau Collectif och First Floor Power). I låtar som Zanzibar, Kinshasa & Vällingby bjuds lyssnaren på en glimrande instrumental drömsoukous, där lager av gitarrer sjunger som i en sorts flerstämmiga call-and-responskörer.

Biljetter: https://clandestinofestival.org/2024/biljetter/