Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

SUSANA BACA

maj 18 18:00 - 23:00

Sångare, poet och kulturforskare: Inom den afro-peruanska musiken är Susana Baca en av de största, med en enorm publik i hela Latinamerika.

Hon växte upp i Chorrillos, en fiskarby strax utanför Lima där ättlingar till slavar har levt ända sedan det spanska imperiets dagar. Som barn beundrade hon kubanska sångare som Beny Moré och Pérez Prado. Senare, som student började hon själv uppträda som sångare och poet. Tack vare statliga stipendier kunde hon fortsätta sjunga och samtidigt arbeta för det afro-peruanska kulturarvets fortlevnad med Instituto Negrocontinua, som hon startade med sin make, musikern Ricardo Pereira. En kamp hon fortsatte som kulturminister i Peru 2011, och i kulturkommissionen inom Organisationen för amerikanska stater (OAS).

Som artist nådde Susana Baca sitt genombrottet redan 1995 med Maria Lando, en lågmäld sång om arbetaren på samhällets botten. Låten fanns med på en samlingsskiva som gavs ut av Luaka Bop och som hjälpte Susana Baca nå ut också till lyssnare i USA. Två år senare släppte hon sitt debutalbum på samma bolag.

Med åren har Susana Baca skapat ett sound där nytt och traditionellt växer samman. Ursprungsbefolkningens instrument som cajón, udu och quijada kombineras med gitarr, bas och trumset. I grunden finns sångformer som peruansk landó eller vals, men Susana Bacas kärlek till kubansk och brasiliansk musik verkar inte rosta utan skiner ofta igenom. Sedan debuten har hon släppt 16 album och tagit emot tre Latin Grammy. Under pandemiåren spelade hon in en samling finkänsliga a capella-sånger på egen hand, men har sedan dess har återvänt till fullt band på senaste albumet Palabras Urgentes.

Clandestino festival

Biljetter

Detaljer

Datum:
maj 18
Tid:
18:00 - 23:00

Plats

Skeppet GBG

Arrangör

Clandestinofestival
View Arrangör Website